pred-up 20  


Up. 20:
Ovo upućivanje je na engleskom is knjige ”doživotni očevi”, prekrasan izvor informacija od NARTH-a (National Association of Research and Therapy of Homosexuality (Nacionalne asocijacije istraživanja i terapije homoseksualnosti)), a napisano od Dale-a O’Leary-a. Prevedeno na hrvatski kaže (dijelom):


ISKUSTVA IZ DJETINJSTVA HOMOSEKSXUALNIH MUŠKARACA

Dale O'Leary

Svibanj 1998

za Nacionalnu asocijaciju istraživanja i terapije homoseksualnosti (NARTH)

Prosječni dječak se razvija po uobičajenom tijeku. Genetički je rođen kao muško i veoma rano otkriva da su ljudska bića podjeljena na dvije grupe muškaraca i žena te da je on muško. Poistovjećuie se sa drugim muškarcima, posebno svojim ocem te oponaša muško ponašanje. Ova ponašanja pojačavaju odrasli i druga djeca. On postaje dio grupe muških vršnjaka. Hormoni u tijelu stvaraju promjene u mozgu koje potiču i pojačavaju muške modele ponašanja. Seksualno ga privlači suprotni spol – imeno djevojke – te vjerovatno fantazira o seksualnim susretima te se konačno upušta u seksualne činove sa ženama. Leanne Payne, stručnjak u iscijeljivanju seksualne slomljenosti, opisuje muškost ”ne kao nešto što se treba naučiti, već kao kvalitetu koju treba probati i doživjeti.” Prema Payne, vanjska muškost poziva unutrašnju muškost. (Payne 1985, str.11) U nekim slučajevima, normalni razvoj se ne dogodi. Može doživjeti odbačenost od oca ili vršnjaka ili oboje. Može odbaciti svog oca kao modela uzora. Muško još kao dijete može izraziti želju biti kao djevojčica te oponašati žensko ponašanje umjesto muškog ili možda zna da je muško, ali se ne osjeća dovoljno muškim. Kad dođe pubertet njegova želja za muškošću se može transformirati u želju prema drugim muškarcima, poticajući ga fantaziranju o drugim muškarcima umjesto ženama i konačno vodi ga ka seksualnom činu sa drugim muškarcima. Sljedeći članak uspoređuje iskustva iz djetinjstva onih muškaraca koji su razvili kompletnu muškost i heteroseksualnu identifikaciju sa onima koji nisu. 


Ako želite pročitati orginalni tekst te imati priliku download-irati druga poglavlja iz knjige Father’s for Life (na engleskom) pritisni ovdje. (veličina dokumenta: 144 k)