pred-up 26  


Up. 26:
Ovo upućivanje (na engleskom) je izvješće Simon-a LeVay-a (homoseksualca) koje su mediji namjerno krivo protumačili. Prevedeno na hrvatski kaže (dijelom):


Razlika u strukturi hipotalamusa između heteroseksualni i homoseksualnih muškaraca
Simon LeVay

Prednji hipotalamus mozga sudjeluje u regulaciji tipičnog muškog seksualnog ponašanja. Volumeni četiriju staničnih grupa u ovom području  [intersticijske jezgre prednjeg hipotalamusa - interstitial nuclei of the anterior hypothalamus (INAH) 1, 2, 3 i 4] su bile mjerene u postsmrtnom tkivu iz tri grupe ljudi: žene, muškarci za koje se smatralo da su heteroseksuani i homoseksualni muškarci. Nikakve razlike nisu bile nađene  među grupama glede volumena INAH-a 1, 2, i 4. Kao što je ranije bilo izvješćeno, INAH 3 je bio više od dva puta veći kod heteroseksualnih muškaraca, kao i kod žena. Isto tako bio je više od dva puta veći kod heteroseksualnih muškaraca kao i kod homoseksualnih muškaraca. Ovaj rezultat ukazuje da je INAH dimorfičan sa seksualnom orijentacijom, barem kod muškaraca, te predlaže da seksualna orijentacija ima biološku  osnovu.”


Nakon sumarizacije izvješća, kao što ga je napisao LeVay, nalaze se tri različite sinopse kritika LeVay-ovog proučavanja.

Ako želite pročitati orginalni dokument na engleskom pritisnite ovdje (veličina dokumenta: 356 k)