pred-up 50  


Up. 50:
Ovo upućivanje je sa stranice 14 izdanja kolovoz – listopad 2006. Gyro-a. To je članak naslovljen "Bög-Stefan", a Stefan-ova slika je na sljedećoj stranici. On je mladić i ima 18 godina. Zbog diskrecije odlučio sam ne pokazati njegovu sliku. 

(Bilješka: Izraz “Bög-Stefan” se običavao prevoditi “Peder-Stefan”, ali u zadnjih nekoliko desetljeća homoseksualci u Švedskoj su počeli koristiti naziv “bög” za sebe te taj izraz više nema negativno značenje u Švedskoj). 

Prevedeno na hrvatski članak kaže (dijelom):  


Stefan, 18 godina, postao je homoseksualac u isto vrijeme kada se priključio crkvi. Za njega Bog mu je iskrena podrška. 
"Moj omiljeni citat u Bibliji je – a najveća od ovih je ljubav’", kaže on.

Autobus je zakočio i zaustavio se na autobusnoj postaji izvan Malmö-a. Stefan Hansen je odjednom problijedio. Jedan od njegovih mučitelja iz srednje škole, onaj koji bi vikao "bög" za Stefan-om četiri godine, ušao je u autobus. Sjeo je na prazno mjesto baš iza njega.  
"Bio je isti kao i u srednjoj školi. Odlučio sam oprostiti mu", kaže Stefan. 

Ležali smo na potrbuške među bijelim tratinčicama u ljetnom zelenom parku Malmö-a. Razgovarli smo o životu i ljubavi, osjećaj koji mnogima može biti težak – ali možda najteži osobama koje se bore s tim u koji spol se zaljubiti.  

Za 18. godišnjeg Stefan-a to je bilo vrijeme ispunjeno agonijom kada je otkrio da mu se sviđaju muškarci. Godinama mu se vrtila ta misao u glavi. U osmom razredu za svoje vršnjake u razredu on je bio homoseksualac. 
"Mislio sam da je teško to što nisam sam mogao odabrati moj orijentaciju te sam puno razmišljao o tome kako neću biti u stanju živjeti normalnim životom u srcu obitelji sa mogućnošću dobijanja djece. Osjećao sam se veoma usamljen kada sam to spoznao ….."


Stefan nastavlja dalje govoriti o udobnosti koju je našao u crkvi i potvrdi koju je ondje primio. Ne možete si pomoći ne zaplakati kada shvatite da nitko nije pomogao Stefan-u u tim nježnim godinama, kada mu je trebala pomoć - utvrditi njegov muški identitet. Umjesto da ga prihvate, mnogi dječaci su ga odbacili. Stefan-ovo iskustvo je toliko tragično, što ga konstantno koristi naš neprijatelj kako bi ubjedio ljude na pogrešno i zlo rješenje. Umjesto pružanja savjeta i pomoći Stefan-u glede njegovog identiteta, crkva ga potvrđuje u njegovom nezdravom načinu života, šaljući ga na put u životu, koji će mu vjerovatno donijeti gadnih nevolja u budućnosti. 

Ako želite pogledati orginalni tekst na švedskom pritisnite ovdje (veličina dokumenta: 2.4 MB)

(Bilješka: To je slika te ćete je vjerovatno morati povećati ako želite pročitati što piše.)