Körút

Nem svéd olvasók figyelmébe:

Az alábbiak a 2006 nyarán megtett svédországi körutunk leírása. A lenti szövegben egy hirdetésre hivatkozunk, ami egyszerűen így hangzott:

„Érdekli Önt gyermeke jövőbeni szexuális orientáltsága?

Ha igen, látogasson el ide: www.amoso.org”

Kedves szülő és nagyszülő!

Az alábbi lista a most nyárra tervezett svédországi körutunk állomásait tartalmazza. Ha eljön, hogy találkozzon velünk, megajándékozzuk az oldalsávban a „Kapcsolat és ingyenes irodalom” címszó alatt bemutatott anyaggal. Ha bármilyen kérdése van honlapunk anyagával kapcsolatban, örömmel látjuk a felsorolt városokban. Egy piros kisbuszt keressen egy nagy www.AMOSO.org matricával.

Ne felejtse el: Az ingyenes irodalmat nem tudjuk út közben a benzinkúton vagy az étteremnél odaadni. Ehelyett inkább egy közeli helyen találkozunk, ahol átadjuk a csomagot és válaszolunk esetleges kérdéseire. Természetesen itt a honlapon keresztül is kérheti az ingyenes irodalmat, mi pedig postán elküldjük önnek. Van, aki nem szereti kiadni a címét, hanem inkább inkognitóban szeretné kézhez kapni a csomagot. Számunkra ez is teljesen elfogadható.

A helyi sajtóban is adunk fel hirdetéseket. Eddig viszont kettő helyi újság (a 14-ből) visszautasította a hirdetésünk megjelentetését (Bohuslänningen és Närkes Allehanda). Álláspontjuk magyarázatáért nem tudtam elérni a Bohuslänningenet. A Närkes Allehanda főszerkesztője, Ulf Andersson úgy látja, hogy az általunk közölt anyag „egy adott embercsoport elleni erőszakra való felbujtás”. Amikor megkérdeztem a szóvivőjüket, hogy miért gondolják így, akkor azt mondta, hogy a két életstílus összehasonlítása részemről elfogult, és így nem sok jót mondok az egyikről. Bizonyára a homoszexuális életvitelre gondolt.

Erre a következő a válaszom:

Hogyan tekinthető egy adott életvitel — az RFSL saját honlapján található anyagokra és kutatási eredményekre alapozott — valós bemutatása „egy adott embercsoport elleni erőszakra való felbujtásnak”? Ha a Närkes Allehanda valóban ezt gondolja, fel kellene jelentenie a rendőrségen, mert a svéd törvények értelmében ez büntetendő.

Ugyanakkor, miközben elolvassa a honlapunk tartalmát, meg fogja látni, hogy az inkább könyörületességre indít eme sajnálatraméltó emberek iránt, akik közül sokaknak traumatikus gyermekkoruk volt. Igazán tragikus, ha életükből hiányzik az apa vagy más férfi példakép — a segítség a férfias személyiség kialakításában. Ezzel együtt nagyon fontos, hogy a szülők és nagyszülők rendelkezzenek megfelelő információkkal arról, hogyan előzhetik meg saját csemetéikben a homoszexualitás kialakulását. Az ilyen fontos információk visszatartása, mint ahogyan azt Andersson úr is tette, számomra maga a felelőtlenség netovábbja.

Vajon hogyan reagált volna a Närkes Allehanda, ha az RFSL akarná a honlapját reklámozni? Vajon az ő hirdetésüket sem kívánná Andersson úr megjelentetni? Nem hiszem. Annak ellenére, hogy honlapjukon (sok egyéb dolog mellett) az illegális drogok használatát is bemutatják. Csak gondolja végig: Az RFSL — egy a kormánytól bőkezű támogatásban részesülő szervezet — honlapján azzal kapcsolatban ad tanácsokat, hogy miként használjuk az illegális drogokat. Csak én gondolom azt, hogy ez az őrültség már túl messzire ment? Az eddig kapott emailek alapján azt mondhatom, hogy a véleményemmel nem vagyok egyedül. Mindez persze kérdéseket vet fel demokráciánkban a kifejezés szabadságával és a szólásszabadsággal kapcsolatban.

Mivel a meglátogatandó települések listája igen hosszú, és telis-tele van dátumokkal és címekkel, a körutunkat hadd jellemezzük röviden így:

Körülbelül 130 nagyobb svédországi várost akartunk meglátogatni. A legtöbbe el is jutottunk, de több helyütt tevékenységünket hevesen ellenző aktivistacsoportok agresszív támadásaival szembesültünk (lásd a „Homomaffia” linket a fenti menüben). Néhány esetben megrongálták az autónkat és a kiosztásra szánt anyagok jó részét. Több életveszélyes fenyegetés és a körút vége felé történt támadás után — amikor egy nagy követ hajítottak be az autó hátsó ablakán (ami akár meg is ölhetett volna bennünket) — úgy döntöttünk, hogy a hátralévő hat várost kihagyjuk, és befejezzük a körutat.