40. sz. referenciakivonat

 

Ref. 40:

Ez a hivatkozás egy közvélemény-kutatásra mutat, amely az istenhitet vizsgálta 25 országban. Svédország került az utolsó helyre, mint az Istenbe vetett hit, mind a pokol létezésében való hit tekintetében. A magyar fordítás a következő (részlet):


Utolsó helyen a svédek az istenhitről szóló vizsgálatban

A dánoknak több mint fele hisz Istenben, ami a legvallásosabb országgá teszi őket Skandináviában. De a svédek kerültek legalulra a világ 25 országát vizsgáló kutatás szerint.

Dániában a vallásosság vizsgálatát az Ālborgi Egyetem egy kutatócsoportja végezte, és ez része volt annak a nemzetközi elemzésnek, melyben 25 ország népességének reprezentatív mintája válaszolt arra a kérdésre, hogy „Hisz-e Ön Istenben?” A dán emberek 53 százaléka válaszolt igennel a kérdésre…

Vallásos Portugália

Portugália vezeti a listát 92 százaléknyi istenhívővel, utána Lengyelország és az USA következik 86 százalékos, illetve 84 százalékos aránnyal. ….. Svédország a 25., vagyis utolsó helyre került a listán, 32 százaléknyi istenhívővel… A dánok 11 százaléka jár templomba havonta legalább egyszer, ugyanez a szám Norvégiában és Svédországban 10%, illetve 8%. Az USA-ban 48 százalék jár templomba havonta legalább egyszer.


Az eredeti svéd szöveg eléréséhez kattintson ide. (fájlméret: 2,2 MB)