44. sz. referenciakivonat

 

Ref. 44:

Egy nappal a HomO felekezeti képviselők előtti előadása után maga a kormány is ráállt az ügyre. Ez a hivatkozás a kormány bejelentésére utal, mely szerint meg fogják vizsgálni az állam anyagi támogatásában részesülő svédországi felekezeteket (összesen 21-et), hogy megbizonyosodjanak arról, hogy utat nyitottak a szodómiának, beleértve a homoszexuális papok elfogadását. A magyar fordítás a következő (részlet):


„Megvizsgálják a felekezeteket a tavasz folyamán”

A kormánynak meg kell vizsgálnia, a felekezetek eleget tesznek-e a homoszexuálisok diszkriminációja ellen. Az üzenetet tegnap a szexuális orientáltság miatti diszkrimináció ombudsmanja, a HomO adta át a kulturális miniszternek, Marita Ulvskognak.

Már egy nappal azután, hogy a HomO az államtól anyagi támogatásban részesülő felekezetek képviselőivel találkozott — ahogy arról tegnap beszámoltunk —, a kormány asztalára került az ügy. George Sved, a HomO szóvivője elmondta:

„Tegnapi találkozónkon Marita Ulvskoggal megállapítottuk, hogy a kormánynak nyomon kell követnie, hogy a felekezetek eleget tesznek-e törvénynek a diszkrimináció minden formája elleni küzdelemben.”

„És milyen választ kapott?”

"Azt, hogy a kormány álláspontja az, hogy a törvény érvényben van, és be kell tartani.”

A felekezetek állami támogatásáról szóló törvény törvényhozási története megköveteli, hogy a diszkrimináció minden formáját elutasítsa. A HomO azt állítja, hogy vannak példák olyan egyházakra, ahol megszegték a törvényt, és ezért meg szeretné vizsgálni a felekezetek álláspontját ezt a kívánalmat illetően. A keddi megbeszélés ennek a vizsgálatnak volt az egyik lépése.


Az eredeti angol szöveg eléréséhez kattintson ide. (fájlméret: 2,2 MB)