50. referenciakivonat

 

Ref. 50:

Ez a hivatkozs a Gyro 2006. augusztusoktberi szmnak 14. oldalt mutatja. Egy Bg-Stefan cmű cikk van rajta, s egy kp Stefanrl a szemkzti oldalon. Nagyon fiatalnak kinző firl van sz, aki a knyes 18 ves korban van. Diszkrcis megfontolsbl gy dntttem, nem mutatom be a kpt.

(Megjegyzs: a Bg-Stefan kifejezst korbban Buzi-Stefan-knt lehetett volna fordtani, de az elmlt vtizedek alatt a svdorszgi melegek elkezdtk magukra hasznlni a bg jelzőt, s ezrt az ma mr nem szmt becsmrlő kifejezsnek Svdorszgban.)

A cikk magyar fordtsa a kvetkező (rszlet):


Stefan, aki 18 ves, ppen akkor jtt elő mint homoszexulis, amikor a gylekezethez is csatlakozott. Szmra Isten őszinte tmogatst jelentett.

A kedvenc idzetem a Biblibl az, hogy: ezek kzl pedig a legnagyobb a szeretet" mondja.

A busz pfgve lt meg a megllban Malm klterletn. Stefan Hansen bell fzni kezdett. Gimnazista veinek egyik megkesertője, aki ngy ven keresztl kiablta Stefan utn, hogy bg, vagyis buzi, felszllt a buszra. ppen a mgtte levő szkre lt le.

Pont olyan volt, mint a gimiben. Elhatroztam, hogy megbocstok neki mondja Stefan.

Fehr szzszorszpek kztt hasalunk egy nyri-zld parkban Malmben. Az letről beszlgetnk, s a szerelemről, az rzsről, ami olyan slyos tud lenni sokak szmra de taln leginkbb azoknak, akik azzal kszkdnek, hogy melyik nembe szeressenek bele.

A 18 ves Stefan szmra vvdssal teli időszak volt, amikor felfedezte, hogy a fik rdeklik. A gondolatok vekig kavarogtak a fejben. Nyolcadikban előjtt az osztlytrsai előtt, mint homoszexulis.

Azt gondoltam, kemny dolog, hogy nem vlaszthatom meg az orientltsgomat, s sokat gondoltam arra, hogy nem leszek kpes normlis letet lni egy rendes csaldban, s nem lehetnek gyerekeim. Elgg magnyos voltam, amikor előjttem


Stefan ezutn tovbb beszl arrl a vigasztalsrl, amit a gylekezetben kapott, s az ott kapott megerőstsről. Nem brja ki srs nlkl az ember, ahogy rbred, hogy nem volt senki, aki segtett volna Stefannak ebben az rzkeny korszakban, amikor a leginkbb szksge lett volna, hogy megerősdjn a frfias identitsa. A tbbi fi elfogads helyett elutastotta. Az is tragikus, hogy a Stefanhoz hasonl tlseket az ellensg folyamatosan arra hasznlja fel, hogy a rossz s bűns megoldsrl győzzn meg embereket. Ahelyett, hogy lelkigondoztk volna s segtettk volna az identitsval kapcsolatban, a gylekezet megerősti Stefant egy egszsgtelen letformban, nagy valsznűsggel slyos jvőbeni problmk fel terelve őt.

Az eredeti svd szveg elrshez kattintson ide. (fjlmret: 2,4 MB)

(Megjegyzs: lehetsges, hogy ezt a kpet fel kell nagytani ahhoz, hogy olvashat legyen.)