SvD

Publicerat 13 juni 2004 14:21

Pastor åtalad för hets mot folkgrupp

På tisdag ställs en pingstpastor på Öland inför rätta. Mannen är åtalad för hets mot folkgrupp efter att i en av sina predikningar ha uttalat sig kränkande om homosexuella.

Tipsa en vän om artikeln:

Det var i juli förra året som pastorn höll en predikan inför ett femtiotal personer på temat "Är homosexualitet en drift eller onda makters spel med människor?".

I sin predikan kritiserade pastorn partnerskapet och sade bland annat att människan med sin homosexualitet har överskridit skapelseberättelsen. Vidare påstod han att aids har uppkommit genom människors homosexualitet, att homosexuella i större omfattning än andra har sex med djur och att det är lättare för homosexuella än andra att bli pedofiler.

Med det kontroversiella predikoinnehållet ville den nu 63-årige pastorn väcka uppmärksamhet och debatt om homosexualitet. Efter att delar av predikan hade refererats i en lokaltidning polisanmäldes han för hets mot folkgrupp.

Polisens förundersökning resulterade i ett åtal. Enligt åklagaren har pastorn uttryckt missaktning för homosexuella personer genom ett stort antal uttalanden och citat. Predikan har haft ett för homosexuella kränkande innehåll.

Efter åtalet sade pastorn till nyhetsmedier att han inte ångrar sig och att han står fast vid vad han har sagt.

- Jag tycker att det är olämpligt att man uttalar sig så om en grupp människor och jag tror inte att han har några belägg för sina uttalanden. De är inte sanktionerade av pingströrelsen och jag tar personligen avstånd från dem, säger Sten-Gunnar Hedin, föreståndare i Filadelfia Stockholm och officiell talesman för Pingst, som är samverkansorgan för landets pingstförsamlingar.

Hedin säger dock att det inte är någon hemlighet att pingströrelsen, liksom många andra inom den kristna kyrkan, har ett stort problem med homosexualitet som levs ut:

- Vi har en ortodoxt kristen syn på sexualiteten - den hör man och kvinna till i äktenskapet för att säkra släktets fortbestånd. Homosexualitet som läggning innebär ingen perversion i sig, det är först när homosexualiteten levs ut som det uppstår problem.

 BORGHOLM TT

Detta är en utskrift från Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se