Bläddra i Dagen
För att kunna läsa artiklarna krävs att du har ett pluswebbskonto. Klicka här för att skaffa pluswebb, gratis för prenumeranter.
Klicka här för att bläddra
Blir du lyckligare av att ge? (17 kommentarer)

Ja
Nej
Vet inte

Mer och bättre!
Nu har vår kalender blivit ännu bättre. Sök bland 2268 st aktiviteter på 104 orter.

Vad händer på just din ort?

storlek    

Var pastorns predikan hetsande?
I dag inleds rättegången mot Åke Green – fallet kan bli vägledande
Åke Green anklagas för hets efter en predikan om homosexualitet.
I dag försvarar han sig inför Kalmar tingsrätt. Men utan stöd från de egna leden – Pingströrelsens riksförening tar avstånd från hans uttalanden.


Åklagaren Kjell Yngvesson menar att Åke Green genom sitt sätt att predika om homosexualitet har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp enligt den senaste lagstiftningen från år 2002.
Yngvesson hävdar bland annat att Green: ”uttryckt missaktning för homosexuella med anspelning på deras sexuella läggning genom ett stort antal uttalanden och citat. Predikan har haft ett för homosexuella kränkande innehåll och har väckt betydande uppmärksamhet”.
Men den ivrigt debatterade lagstiftningen har aldrig provats i rättegång och därför får fallet extra stor betydelse.
– Fallet är principiellt mycket intressant. Nu får vi se om våra farhågor om att bibeltexter kan tolkas som hetsande blir besannade eller inte, säger Sten-Gunnar Hedin, pastor i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm.

Tar avstånd

 Som officiell talesman för riksföreningen Pingst FFS tar Hedin dock avstånd från Greens predikan.
– Jag tycker det är olämpligt att han uttalar sig så om en grupp människor och jag tvivlar på att han har några belägg för sina uttalanden. De är inte sanktionerade av pingströrelsen och jag tar personligen avstånd från dem, säger Sten-Gunnar Hedin.
Hedin dementerar emellertid vissa av de formuleringar som förekom i en intervju med honom i måndagens Svenska Dagbladet. Av artikeln kan man få uppfattningen att pingsttalesmannen inte längre står bakom Bibelns budskap om homosexualitet som synd.
– Självklart är det Bibelns ord som gäller. Citatet är en del ur ett längre sammanhang där jag förde ett resonemang om hur synen på homosexualitet förändrats i samhället och om hur kyrkan måste välkomna även de som inte lever i det ursprungliga gudomliga idealet. Det innebär inte att jag som förkunnare slutar predika till exempel att äktenskapet är heligt, menar Hedin.

Känner sig lugn
Åke Green säger till Dagen att han känner sig lugn inför rättegången och berättar att han fått en hel del stöd från en rad enskilda personer.
Vissa av dessa kommer även att resa till Kalmar för att stötta honom moraliskt under förhandlingarna.
– Jag känner mig inte särskilt nervös. Det är klart att situationen är ovan – de kommer säkert att vända och vrida på allting – men jag har ju experthjälp, menar Green och syftar på sin advokat.


 

Martin Karlsson
Publiceringsdatum: 2004-06-15
Avdelning: Nyheter, Sverige
Källa: Dagen

Användarnamn
Lösenord

Annons