Bläddra i Dagen
För att kunna läsa artiklarna krävs att du har ett pluswebbskonto. Klicka här för att skaffa pluswebb, gratis för prenumeranter.
Klicka här för att bläddra
Tror du att mp och kd tar röster från varandra? (12 kommentarer)

Ja
Nej
Vet ej

Mer och bättre!
Nu har vår kalender blivit ännu bättre. Sök bland 2234 st aktiviteter på 113 orter.

Vad händer på just din ort?

storlek    
Annons

Wejryd inte välkommen till Etiopien
Resan skjuts upp på grund avSvK:s syn på homovigslar
Svenska kyrkans ärkebiskop stoppas från att delta i etiopiska Mekane Yesus-kyrkans kyrkomöte i sommar. Han är inte längre välkommen.

Anledningen är att den etiopiska kyrkan inte vill att homofrågan ska överskugga kyrkomötet.
Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien är med sina fyra och en halv miljoner aktiva medlemmar en av världens största evangelisk-lutherska kyrkor. Kyrkan har sitt ursprung i Evangeliska Fosterlandsstiftelsens missionsverksamhet i Etiopien och kontakterna med Svenska kyrkan och EFS har alltid spelat en viktig roll.
I midsommar skulle en delegation från Svenska kyrkan, med ärkebiskop Anders Wejryd i spetsen, ha åkt till Etiopien för att delta i Mekane Yesus kyrkomöte. Även en delegation från EFS skulle ha varit med på resan. Men resan har ställts in. Anledningen är att Mekane Yesus ställer sig undrande till Svenska kyrkans beslut att välsigna homosexuella par.
Skjutits på framtiden- Vi har inte dragit tillbaka vår inbjudan. Men besöket har skjutits på framtiden, säger Mekane Yesus-kyrkans generalsekreterare, Rev. Wakseyoum Idossa, till Dagen.
Beslutet har fattats efter långa diskussioner i styrelsen. Man kom fram till att det svenska besöket skulle påverka kyrkomötet negativt. På den etiopiska landsbygden, varifrån 60 procent av delegaterna kommer, är förståelsen för samkönade relationer lika med noll.
- Vi har inte satt upp någon ny tid. Problemet kommer att diskuteras framöver, säger Rev. Wakseyoum Idossa.
I januari skickade ledningen för Mekane Yesus ett brev till Svenska kyrkan och Anders Wejryd. Där bad man om ett klargörande av kyrkans syn på välsignelser av homosexuella par. Men enligt vad Dagen erfar har Svenska kyrkan inte svarat på brevet.
Inte längre välkommenI början av förra veckan tog man återigen kontakt med Svenska kyrkan, för att meddela att den svenska delegationen inte längre är välkommen på kyrkomötet.
EFS:s missionsföreståndare Anders Sjöberg skulle ha varit med på resan som nu alltså blivit inställd.
- Jag förstår att man vill skjuta upp resan tills man fått svar på de frågeställningar man tagit upp i brevet. Jag tycker också att det är bra att den skjuts upp. Delvis därför att Svenska kyrkan kommer att behöva revidera sina beslut utifrån den nya äktenskapslagstiftningen som antas först i höst. Och delvis därför att det här rör så känsliga frågor. Det är bättre att föra samtalet i en mindre grupp, i stället för att ta det på ett kyrkomöte.
Kommer EFS att delta i det samtalet?- Vi är otroligt måna om att bevara den goda relationen mellan EFS och Mekane-kyrkan. Hittills har alla kontakterna varit med Svenska kyrkan. Men jag kommer att ha personlig kontakt med Mekane Yesus-kyrkans president nästa vecka.


Anna Bieniaszewski Sandberg
Reporter

08-619 24 12
Anna Bieniaszewski Sandberg


Publiceringsdatum: 2007-04-27
Avdelning: Nyheter, Sverige
Källa: Dagen

Användarnamn
Lösenord