Пре-уп 15  


Уп. 15:
Oва упатство е на шведски и исто така доаѓа од веб-страната на RFSL. Го покажува промискуитетот и однесувањето на висок ризик помеѓу хомосексуалците и зошто следната епидемија би можела да го погоди човештвото било кога. Преведено на македонски вели (делумно):


Ние се сакаме еден со друг и двајцата сме HIV негативни. Се сексаме без заштита, но со другите користиме кондоми. Можеме да се потпреме и на договорот ако двапати сме се провриле дека сме HIV негативни, а помеѓу проверките поминало 3 месеци и исто така сме се сексале со кондоми во меѓувреме. Антитела се развиваат за три месеци. Тогаш мора да се договорите кои правила ќе ги примените ако се сретнете со некој друг. До тогаш имајте секс секогаш со кондом и веднаш кажете му на вашиот партнер ако сте имали незаштитен секс, тоа е добар договор.


Ако сакате да го прочитате оригиналниот документ на шведски кликнете тука (големнина на документот: 124 к