pre-ref 35  

 

Ref. 35:
Sommige mensen durfden negatief te reageren op de mildheid waarmee Thorsson bejegend werd. The World Today (De wereld vandaag) – een dagblad schreef (gedeeltelijk) als volgt:


Rechter die in seks handelt is verplaatst naar "LagrŒdet"

Leif Thorsson zal nieuwe wetten die voorgesteld zijn door de regering en het parlement, herzien en beoordelen

Mijn commentaar: Dit is zelfs een nog prestigieuzere positie. Slechts een paar rechters van het hooggerechtshof werken bij "LagrŒdet", en met nog een paar vertegenwoordigers uit het parlement bekijken ze alle nieuw ingediende wetsvoorstellen op overeenstemming met de Zweedse grondwet. Het is opmerkelijk dat de recente wet – die respectloosheid veroordeelt ten aanzien van homoseksuelen (zie ref.29) – door de LagrŒdet in overeenstemming met de grondwet werd geacht, die toch juist vrijheid van meningsuiting en godsdienst beschermd.

Het artikel gaat verder:

Collega-rechter Leif Thorsson, die seksuele diensten kocht van een mannelijke prostituŽ, zal niet langer rechtspreken bij het hooggsrechtshof. De komende twee jaar zal hij dienen bij het LagrŒdet en nieuw voorgestelde wetten beoordelenÉ. LagrŒdet heeft daarin een zware taak. Deze beslissing is dinsdagmorgen genomen door het hooggerechtshof.
Opperrechter Bo Svensson meent:
"Is het niet geweldig dat we aan zijn verzoek tegemoet komen. Ik geloof dat het een aanvaardbare oplossing is gezien de omstandighedenÓ ...
Leif Thorsson is onbereikbaar. Hij is ziek thuis. Hij wordt met de herfst terug verwacht. De twintigjarige mannelijke prostitue beweerde tijdens het onderzoek dat hij vijf keer seks had verkocht aan de rechter en dat hij elke keer tussen de 500 en 1000 Zweedse kronen daarvoor had gekregen.
(tussen 70 en 140 Amerikaanse dollars: toevoeging van mij). 


Klik voor het oorspronkelijke artikel in het Zweeds hier click here (file size: 988 k)