pre-ref 50  

 

Ref. 50:
Deze referentie hoort bij bladzij 14 van het aug./okt. nummer van Gyro. Er staat een artikel in met de titel "Bög-Stefan" en een foto van Stefan op de andere pagina. Hij ziet er heel jong uit en is achttien jaar. Ik heb de foto weggelaten om niet indiscreet te zijn.

(Noot: De uitdrukking “Bög-Stefan” werd eerst vertaald met “Fag-Stefan” maar de laatste decennia hebben de homo’s in Zweden gekozen voor het label “bög” over zichzelf en het is dus niet langer een denigrerende term in Zweden). 

In het Nederlands staat er in dit artikel (gedeeltelijk):  


Stefan, 18 jaar oud, kwam uit de kast als homoseksueel op het moment dat hij zich bij de kerk voegde. God is voor hem een grote steun geweest. ”Mijn favoriete tekst uit de Bijbel is: ...maar de grootste van deze is de liefde”, zei hij.

De bus stopte bij de halte even buiten Malmö.  Stefan Hansen kreeg het koud van binnen. Een van zijn oude kwelgeesten van de middelbare school, die Stefan had nageroepen met "bög" vier jaar lang, kwam de bus binnen. Hij ging vlak achter hem zitten.

’Hij was nog hetzelfde als op de middelbare school. Ik besloot hem te vergeven’, zei Stefan.

We liggen op ons buik in een groen park met madeliefjes in Malmö. We spreken over leven en liefde, het gevoel dat zo zwaar kan zijn voor velen – maar misschien nog het zwaarst voor de persoon die worstelt met een probleem vanwege de sekse waarop hij verliefd wordt.

Voor achttienjarige Stefan was het een moeilijke tijd toen hij ontdekte dat hij jongens leuk vond. De gedachten vlogen jarenlang door zijn hoofd. In de achtste groep kwam hij als homoseksueel uit de kast voor zijn klasgenoten.
’Ik vond het moeilijk niet mijn eigen geaardheid te kunnen kiezen en dacht veel na over de onmogelijkheid een normaal leven te lijden met een gezin en kinderen eventueel. Ik voelde me behoorlijk eenzaam toen ik naar buiten kwam ...’


Stefan gaat dan door te beschrijven hoeveel steun hij in de kerk heeft gekregen. Je kunt niet anders dan huilen als je je realiseert dat er niemand was om Stefan te helpen op jonge leeftijd die hem in zijn mannelijkheid had kunnen bevestigen. In plaats van te worden geaccepteerd, werd hij afgewezen door de andere jongens. Het is ook zo tragisch dat ervaringen zoals die van Stefan, door de vijand gebruikt worden om andere mensen te overtuigen van de verkeerde en slechte oplossing. In plaats van Stefan te counselen en te helpen met zijn identiteit, bevestigt een kerk hem juist in een ongezonde levensstijl, en stuurt hem op weg richting grotere problemen in de toekomst.

Klik voor de oorspronkelijke Zweedse tekst hier click here (file size: 2.4 MB)

Noot: het is een plaatje en je moet het misschien vergroten om de tekst te kunnen lezen