Nr 1
Kriminaliteti në Gjykatën e Lartë Suedeze


Sjellja e pamoralshme, dekadenca, epshmëria dhe korrupsioni, mbretërojnë supremë në parimet themelore të sistemit gjyqësor suedez (psh. Gjykata e Lartë Suedeze; në suedisht: "Högsta Domstolen" ose HD) siç u provua nga veprimi kriminal i kohëve të fundit që përfshiu anëtarin e Gjykatës së Lartë Suedeze ("Justitieråd") Lif Thorson dhe mbrojtjen e mëvonshme madje dhe lavdërimin nga anëtarët e tjerë të gjykatës.

KUJDES: Dialogu i mëposhtëm (i marrë nga një forum që mbahet nga lobi homoseksual suedez) midis anëtarit të Gjykatës së Lartë Lif Thorson dhe një adoleshenti nga Stokholmi, është i mbushur me fjalë vulgare dhe të ndyra. Përmbajtja e dialogut si dhe mbrojtja e dhënë nga kryetari i Gjykatës së Lartë (Bo Svenson) i veprimit kriminal, jepet këtu më poshtë që ti jepet lexuesit një ide se si sodomizmi dhe korrupsioni i lidhur me shpirtin njerëzor tashmë kanë pushtuar nivelet më të larta të sistemit juridik suedez. Megjithatë, ne e pamë të nevojshme të mos i shkruajmë (i mbuluam me xxxx) fjalët më vulgare dhe të neveritshme që u shkëmbyen midis Lif Thorsonit dhe djalit të ri në Stokholm.

Dialogu në forumin e internetit:
Kur z. Thorson u ul para kompjuterit të tij atë natë kyçe, ai duhet ti kishte ditur rreziqet që kishte marrë përsipër. Por ai e kishte vizituar këtë faqe interneti edhe më parë dhe gjithçka kishte shkuar mirë. Kështu, me emrin “Leif 59 GamlaStan” (që do të thotë: Leif, 59, Qyteti i Vjetër) ai filloi një bisedë (ref.33) me "STHMLung" (që do të thotë: Stokholm, i ri).

STHMLung: "Djalë xxxxx me epshe do të ta takojnë tani në Stokholm "

Gjykatësi Thorson e dinte shumë mirë që ai nuk duhet të bënte një gjë të tillë. Por me këtë sjellje të detyruar që është shumë tipike për meshkuj homoseksualë – një detyrim që ka kontribuar shumë në shpërthimin e madh të epidemisë së SIDA-s – epshi i Thorsonit duhej të kënaqej. Në fund të fundit ky ishte një forum interneti i sponsorizuar dhe i administruar nga RFSL-ja, lobi homoseksual suedez, i cili financohet nga qeveria suedeze me paratë e taksapaguesve. Megjithëse gjykatësi ndoshta e dinte se një gazetë suedeze e krishterë e kishte denoncuar këtë faqe interneti 3 vjet më parë, dhe që rreziku për të tani ishte më i vogël. Ose të paktën kështu mendoi. Prandaj shkroi:

Leif 59 GamlaStan: "Dua që të xxxx tani"

STHMLung: "Kërkoj para për shërbimet që ofroj"

Gjykatësi Thorson sigurisht që e dinte se pazari i seksit (prostitucioni) akoma është krim në Suedi. Por gjithashtu e dinte që të gjithë miqtë e tij gjykatës në Gjykatën e Lartë ishin shumë kundër këtij ligji dhe donin ta tërhiqnin. Kjo vlente sidomos për shefin e tij, kryetarin e gjykatës Bo Svenson, i cili kishte shumë të ngjarë të hidhej në mbrojtje të tij nëse (mos ndodhtë) do ta kapnin. Prandaj gjykatësi Thorson shkroi:

Leif 59 GamlaStan: Po

STHMLung: Mirë, unë bie dakord me gjithçka përveç të më xxxx mua. Dua 500 kruna suedeze (shënim: rreth 67 dollarë amerikanë) dhe mund të vazhdosh sa të duash.

Shohim këtu që djali 20 vjeçar nuk do që të ketë marrëdhënie anale nga dikush që e përshkruan veten si një burrë 59 vjeçar. Kjo sepse ndoshta ai nuk është një homoseksual i plotë dhe ka frikë që të mos ti dëmtohen organet dhe/ose ai akoma i vjen pështirë nga e gjitha kjo. Ndoshta ka shumë nevojë për para. Ndoshta është i varur nga drogat.

Leif 59 GamlaStan: Ku je dhe si ngjan?

Leif 59 GamlaStan: Bie dakort me atë që kërkon. Ku je tani?

Si duket gjykatësi bie dakord të mos ketë marrëdhënie anale, një praktikë e zakonshme tek meshkujt e moshuar homoseksualë me eksperiencë. Dhe për të me rrogën e tij të lartë qeveritare, 500 kruna suedeze janë një shumë qesharake për kënaqësinë që kërkon. Gjykatësi mund të dijë nga përvojat e mëparshme që sa të futet në dhomë ai mund të ofrojë më shumë se 500 kruna për të marrë atë që do dhe tundimi i një të riu, i dëshpëruar për para, bëhet i parezistueshëm. 

Gjykatësi i Gjykatës së Lartë vazhdon:

Leif 59 GamlaStan: A dëshiron të xxxxx?

STHMLung: Unë jam në xxxxxxx , jam simpatik, 170 cm i gjatë, 65 kg dhe xxx xx xxx.... Kam veturë kështu që mund të vij shpejt tek shtëpia jote por vij vetëm nëse e ke seriozisht.

STHMLung: Më pëlqen të xxxxx.

STHMLung: Po deshe, mund të takohemi tek "Järntorget" gjithashtu.

Leif 59 GamlaStan: Kam shumë qejf të xxxxxxx 500 janë mjaft.

STHMLung: Më merr tek 07xxxxxxxx por vetëm nëse e ke seriozisht. Nuk dua të vij te shtëpia jote dhe të mos ketë njeri.... Atë natë gjykatësi Thorson u arrestua. Me pantallonat e ulura. Fillimisht ai mohoi gjithçka. Vazhdueshëm dhe plotësisht. Por biseda (siç është paraqitur më sipër) u regjistrua dhe provat ishin mbledhur. Prandaj përfundimisht nuk pati zgjedhje tjetër përveç se të pranonte krimin e bërë. 

Mbasi gjykatësi Thorson u kap u trajtua shumë butë. Krimi i këtij lloji dënohet me disa vjet burg. Por gjykatësi u trajtua ndryshe. 
Fillimisht, pati dyshime për katër krime të tjera të kësaj natyre që nuk u hetuan kurrë. Policia kishte pasur mundësinë të sekuestronte kompjuterin dhe celularin e Thorsonit që në fillim që të mblidhnin prova. Por prokurori (Guntra Ehlund) ndërhyri personalisht për Thorsonin. Në Suedi zakonisht themi që ka drejtësi për të gjithë. Por, siç u ilustrua në çështjen e Thorsonit, drejtësia nuk është e njëjtë për të gjithë. Trajtimi që ju bëjnë varet nga pozita dhe fuqia juaj në shoqëri. Krahasojeni trajtimin e Thorsonit me çështjen e Lif Liljestromit, administratorit të faqes së internetit “Bibletemplet”.  Iu sekuestrua kompjuteri papritur dhe kështu ja hoqën bukën e gojës. Për më shumë informacion mbi çështjen e Liljestromit klikoni këtu.
E gjitha kjo ka të bëjë me: 1) se sa ndikim ka i akuzuari dhe 2) nëse ai e kundërshton agjendën homoseksuale apo nëse e përqafojnë atë ose (edhe më mirë) merr pjesë në këto veprimtari.

Së dyti, Thorsonit iu kursye gjykimi i turpshëm dhe iu desh vetëm që paguante në gjobë të vogël prej 42,250 krunash suedeze (rreth 5,600 dollarë amerikanë).  Shumë nga kolegët e tij nga Gjykata e Lartë mbajtën anën e Thorsonit. Shumë shpejt u bë disi hero dhe një udhëheqës për shumë njerëz. Por kishte edhe disa nga ata që menduan që një sjellje e tillë kriminale nga një gjykatës i Gjykatës së Lartë nuk mund të lejohet. Por Gjykata e Lartë – në funksionin e saj si një trup suprem vetëqeverisës të përjetshëm – nuk ia vuri veshin.

Por problemi më i madh i z. Thorson nuk ishte që u kap. As nuk ishin akuzat që do të ngriheshin (nëse do të ngriheshin). As nëse do të humbte vendin e punës, të ulej në pozitë apo të rritej në pozitë, apo diçka tjetër. Jo, problemi i tij më i madh ishte në planin personal. Ishte midis tij, krijuesit të tij dhe 20 vjeçarit STHMLung të cilin ai dhunoi atë natë. Nëse ai do ti kërkojë atyre të falur. Pa falje mëkati gjithmonë bëhet më i rëndë. Thorsoni mund të mendojë që ai qe me fat që Guntra Åhlund nuk e lejoi policinë të kërkojë dhe sekuestrojë përmbajtjen e kompjuterit të tij në lidhje me krimin e tij. Ai do të jetë më i kujdesshëm herës tjetër dhe kjo nuk do të përsëritet. Por nuk funksionon në këtë mënyrë. Nuk mund ta mashtroni Perëndinë, por Djalli mund t’ju mashtrojë ju përsëri. Në shumë mënyra. Pa falje, Djalli do ta robërojë shpirtin njerëzor më shumë çdo herë. 

Në një intervistë me "Dagens Nyheter" (Lajmet Ditore) të 25 Majit 2005, kryetari i Gjykatës së Lartë, Bo Svensoni, mbrojti besimet morale të thella të tija dhe të Gjykatës. Për të lexuar këtë intervistë, në suedisht, klikoni këtu (ref.34), këtu (ref.35), këtu (ref.36) dhe këtu (ref.37)

Në intervistë Bo Svensoni tha të mëposhtmen: 

1.  Krimi i gjykatësit Thorson nuk ishte një krim i rëndë. Madje duhet konsideruar si një gjë pozitive dhe jo si përgjegjësi meqenëse duke e kryer këtë krim Thorsoni përfitoi "një njohuri të thellë mbi këtë çështje " (e cituar fjalë për fjalë: "Tvärtom kan man ju säga att han har djupa kunskaper i ämnet").

2.  Shoqëria duhet të kuptojë që meshkujt kanë nevojë për seks. Duke iu referuar profesionit të tij, që përfshin shumë meshkuj të moshuar, ai tha: “shumë të ve në profesionin tonë kanë vështirësi në gjetjen e seksit” (në suedisht: "Många änkemän i det här yrket har svårt att få sex").  Ai pastaj vazhdoi duke cituar një pjesë nga një poemë e vjetër suedeze (nga Gustav Froding) në të cilën një i varfër e konsideron veten të shtyrë me forcë në kurvëri.

3.  Kryetari i Gjykatës gjithashtu tha që ai së fundi kishte biseduar me kolegun e tij në Belgjikë. Kryetari i Gjykatës së Lartë Belge pati thënë që ligji suedez kundër prostitucionit ishte “i çuditshëm” ("svenska lagstiftningen är konstig").  Fakti që Svensoni dhe Gjykata e Lartë Suedeze marrin udhëzime nga ajo belge nuk është çudi. Belgjika dhe Hollanda kanë qenë më “përparimtare” sesa Suedia në shumë çështje morale. Në çështje si legalizimi i eutanazisë, legalizimi i përdorimit të drogës, mosha e pedofilisë (12 vjeçare) dhe prostitucioni ata janë tashmë në nivel edhe më të ulët sesa Suedia. Por në fushën e reklamimit dhe rekrutimit për homoseksualitetin në shkolla dhe në shoqëri, Suedia është vendi më dekadent në Evropë.

4.  Megjithatë, Bo Svensoni shprehu pak mbështetje për ligjin tonë kundër tregut të seksit nëse kufizohet dhe aplikohet ndaj vajzave nga vendet e Evropës Lindore të cilat futen ilegalisht në perëndim për tu përdorur si skllevër seksi. "Është një tregti seksi e tmerrshme, nuk ka asnjë dyshim " tha ai.  Megjithatë, një deklaratë e tillë tingëllon boshe ndaj faktit që gjykatësi Thorson udhëhoqi një çështje të tillë që kishte të bënte me ngacmimin seksual të një fëmije. Gjykatësit e ulën shumë dënimin (nga Gjykata e Apelit) meqenëse ata nuk e konsideruan si krim të rëndë (në suedisht: "inget grovt brott").

Sido që të jetë, gjykatësi Thorson ia doli mbarë vetëm me një gjobë të vogël për krimin e tij. Por për të zëvendësuar turpin e tij, të 11 anëtarët e tjerë të Gjykatës së Lartë i dhanë atij titullin prestigjioz “Lagrådet” që ai e kishte dashur për shumë kohë.