pre-ref 50  


Ref. 50:
Kjo referencë është e faqes 14 të numrit Gusht-Tetor 2006 të Gyro-s. Është një artikull i titulluar "Bög-Stefan" dhe një figurë e Stefanit në faqen tjetër. Ai është një djalë në dukje i ri në moshën 18 vjeçare. Për të respektuar atë vendosa të mos e tregoj foton e tij. 

(Shënim: Shprehja “Bög-Stefan” më parë përkthehej “pederast-Stefani” por gjatë dekadave të fundit pederastët në Suedi kanë filluar ta përdorin etiketën “bög” për veten e tyre dhe si rrjedhim nuk është më një fjalë fyese në Suedi). 

I përkthyer në gjuhën tuaj artikulli lexon (pjesërisht):  


Stefani, në moshën 18 vjeçare, u deklarua hapur homoseksual në të njëjtën kohë që u fut në kishë. Për të Perëndia ka qenë mbështetje e ndershme. 
"Thënia ime më e preferuar nga Bibla është ’por më e madhja nga të gjitha është dashuria’", thotë ai.

Autobusi frenoi dhe ndaloi në një stacion jashtë Malmos. Stefan Hanseni u ndie ftohtë brenda. Një nga torturuesit e tij nga shkolla e mesme, ai që e kishte thirrur "bög" Stefanin për katër vjet, hyri në autobus. U ul në një sedilje pas tij. 
"Ai ishte njësoj siç ishte në shkollën e mesme. Kisha vendosur ta falja", thotë Stefani. 

Shtrihemi barkazi mbi lulet në një park me bar pranveror në Malmo. Flasim për jetën dhe dashurinë, një ndjenjë që mund të jetë shumë e rëndë për shumë nga ne – por ndoshta edhe më shumë për një person që lufton me se me cilën gjini të bie në dashuri. 

Për Stefanin 18 vjeçar ishte një kohë e mbushur me agoni kur zbuloi që ai preferonte djemtë. Këto mendime i rrotulloheshin në kokë për shumë vjet. Në klasën e tetë ai i tha shokëve të tij të klasës që ishte homoseksual. 
"Mendova që ishte e vështirë që të mos kisha mundësinë që të zgjidhja orientimin tim dhe mendova shumë për pamundësinë e jetesës normale në një bërthamë familjare me mundësinë e pasjes së fëmijëve. U ndjeva shumë i vetmuar kur tregova... "


Stefani më vonë tregon për rehatinë që ndjeu në kishë si dhe afirmimin që mori. Nuk të mbetet gjë tjetër vetëm të qash kur kupton që nuk kishte asnjë që ta ndihmonte Stefanin në atë moshë të butë kur ai kishte nevojën më të madhe për forcimin e burrërisë së tij. Në vend që të pranohej, ai u përbuz nga djemtë e tjerë. Është gjithashtu tragjike që përvoja si ajo e Stefanit, përdoren gjithmonë nga armiqtë tanë për ti bindur njerëzit për zgjidhjen e ligë dhe të gabuar. Në vend që ti japin këshillim dhe ta ndihmojnë me identitetin e tij, një kishë e inkurajon në jetesën e tij jo të shëndetshme, duke e futur edhe në probleme shumë më të mëdha në të ardhmen. 

Për të parë tekstin origjinal në suedisht klikoni këtu (madhësia e skedarit: 2.4 MB)

(Shënim: Është një foto dhe do të ju duhet ta zmadhoni për ta lexuar.)