Turneja


Dodatne informacije za čitaoce van Švedske:

Ovde obično predstavljamo program naše turneje u Švedskoj za leto 2006. godine. Reklama na koju skrećeno pažnju u novinama kaže:

"Da li ste zabrinuti o budućoj seksualnoj orjentaciji Vašeg deteta?
Ako jeste posetite sajt:  www.amoso.org"

Dragi roditelji, bake i deke:
Dole navedena lise obuhvata neke od gradova koje planiramo da posetimo na našoj turneji kroz Švedsku ovog leta. Ako budete došli da nas posetite, od nas ćete dobiti besplatne literature koja je nabrojana na straničnom meniju koji je nalazi pod linkom ”Kontakt i besplatna literatura".  Dakle, ako imate ikakvih pitanja o tome šta Vam predstavljamo ovde na veb sajtu, posetite nas slobodno dok budemo obilazili jedan od gradova najbliži Vama. Budite na oprezu da vidite naš veliki crveni kombi koji ima nalepnicu koja glasi www.AMOSO.org.
Napomena: Ne možemo da delimo besplatnu literaturu na mestima gde stajemo da jedemo i sipamo gorivo.  Umesto toga mi bi vozili na neko mesto gde bi se našli s Vama i dali Vam materijal i odgovorili na bilo kakva pitanja koja vi imate. Takođe možete od nas zatražiti besplatnu literaturu putem ovog veb sajta i mi ćemo Vam je poslati poštom. No neki ljudi možda ne žele da daju svoje adrese nego preferiraju da prime literaturu anonimno.  Izvolite!

Mi takođe stavljamo reklame u lokalne novine.  Ali do sada 2 (od ukupno 14) lokalnih novinskih kuća nije želelo da objavi naše raklame (Šv: Bohuslänningen and Närkes Allehanda).  Nisam bio u stanju da stupim u kontakt s Bohuslaningen novinama da mi daju neko objašnjenje.  A s druge strane kada sam razgovarao s glavnim o odgovornim urednikom Narkes Alehanda novina (Ulfom Andersonom), rekao mi je da materijal koji mi predstavljamo "podstrekuje nasilje protiv određene grupe ljudi". Kada sam upitao njihovu osobu za odnose s javnošću da mi objasni zašto je izjavio da je moja uporedba o dva načina života puna predrasuda, on mi je rekao da moja izjava nije ništa lepo imala da kaže za jedan od ta dva načina života, on mora da je mislio da homoseksualni način života.

Moj komentar na ovo je sledeći:
Kako istinit opis načina života – koji se zasniva na materijalima izetih iz RFSL-ovog sajta i istraživačkih radova – može biti smatran za ”podstrekivanje nasilja protiv određene grupe ljudi”?  Da su te novine stvarno to mislile, trebale su da me prijave policiji jer bi u tom slučaju kršio švedski zakon.

Međutim, dok i sami budete čitali komentare na ovom veb sajtu, primetićete da u stvari ovde se stvara osećaj saosećanja za ove jadne ljude, mnogi od kojih dolaze iz porodica u kojima su pretrpeli razna traumatska iskustva u detinjstvu. Odsustvo oca ili nekog drugog muškog uzora tokom detinjstva i razvijanja muškosti jeste stvarno tragično. Međutim, od najveće je važnosti da roditelji budu informisani o tome kako da izbegnu razvoj homoseksualnosti kod svoje dece.  A to što Vi gospodine Anderson, uskraćujete ove neophodne informacije svojim pretplatnicima jeste neverovatan čin neodgovornosti koji mogu da zamislim.

Ne mogu a da se ne upitam kako bi gospodine Anderson reagovao da je RFSL želeo da reklamira svoj veb sajt u njegovim novinama.  Da li bi gospodin Anderson i njima uskratio mogućnost reklamiranja u tim novinama.  Mislim da ne bi.  Čak iako RFSL na svom veb sajtu reklamira (između ostalog) i to kako treba koristiti ilegalne droge.  Imajte u vidu: RFSL – organizacija koja prima velikodušnu finansijsku pomoć od vlade – preporučuje na svom veb sajtu kako treba konzumirati ilegalne droge. Jesam li ja jedini koji vidi da je ova ludarija otišla predaleko? Ne verujem da jesam s obzirom na to koliko sam do sada primio el. pošte na ovu temu. Sve ovo naravno obuhvata i pitanje slobode izražavanja i slobode govora u našoj demokratiji.

Pošto je spisak gradova koje smo planirali da posetimo stvarno dug i prepun datuma i adresa, ovde samo nudimo sumarizaciju naše turneje ovako:

Planirali smo da posetimo 130 većih mesta u Švedskoj. Uspeli smo na miru da posetimo mnoga mesta međutim dešavalo se to da nas dočekaju grupe gej aktivista koji su na silu pokušavali da nas spreče u onome što radimo (vidi gornji meni pod naslovom "homomafija"). U par navrata su nam uništili vozilo i mnogi materijali koje smo planirali da distribuiramo je bilo oštećeno ili uništeno. Posle napada na nas pri kraju naše turneje – kada je veliki kamen bačen na vozilo u kom smo bili (mogao nas je ubiti) i posle ostalih pretnji po naše živote – odlučili smo da obustavimo sve i prekinemo našu turneju pre vremena.