pred-up 52  


Up. 52:
Ovo upućivanje je sa web-stranice Bridge Builders Christian Church (hr.: Gaditelji mostova kršćanksa crkva) (šv.: Brobyggarna Kristen Församling) u Gothenburg-u. Orginalni članak je izdala The Gothenburg Post 2. siječnja, 2002. Članak diskutira neke začuđujuće izjave nadbiskupa Švedske crkve (šv.: Svenska Kyrkan). 

Preveden na hrvatski članak kaže (dijelom):  


NEKRŠĆANSKI NADBISKUP

Zar Isusa nije rodila mlada časna žena, djevica Marija? Zar se to nije dogodilo u štali u Betlehemu? Zar se to nije dogodilo za vrijeme popisa kada su Isus i Marija otišli tamo? Zar mudraci nisu došli sa Istoka, vođeni zvijezdom, pokloniti se Kralju Židova?

Ako ćemo vjerovati nadbiskupu K.G. Hammar-u i njegovim ‘Božićnim mislima’ na TV1 na Badnjak, ne možemo biti sigurni danas ni za jednu od ovih stvari. Nećemo vjerovati “Božićnom evanđelju” koje je prezentirao, da je

  • Govor o djevičanskom rođenju izražava čežnju čovječanstva, posebno Židova, povezati se sa Bogom.
  • Pažnja usmjerena Isusovom rođenju se treba shvatiti iz perspektive onog vremena pod rimskom okupacijom.
  • Isus nije bio ‘jedini’ sin – Psalmi opisuju Izraelovog kralja kao sina Božjeg. To što je Isus tako naznačen ima veze sa njegovim kvalifikacijama, a ne sa stvarnim božanskim prepoznavanjem.
  • Posjeta mudraca s Istoka je samo izraz čežnje čovječanstva za Bogom, a ne povijesna činjenica.

Kada predstavnik teologije i crkve niječe autentičnost povijesnih činjenica koje su nam ostavili očevidci, apostoli, onda nas svjedočanstva iz svjetovnih autoriteta obasipaju. Britanski astronomi David Clark, John Parkinson i Richard Stephenson su otkrili, dok su prije nekoliko godina pročešljavali sve astronomske povijesne dokumente svijeta od 10. god. pr. Krista i 13. god. pos. Krista u zapisima astronomskih promatranja u Kini i Koreji, informacije o čudnoj ‘novi’ koja se pojavila u svemiru iznad Srednjeg Istoka oko 4. god. pr. Krista, drugim riječima u vrijeme Kristovog rođenja.

Na žalost, nadbiskupove izjave nisu slučajnost u njegovoj dužnosti. Upravo suprotno. To je samo jedan dio veće slike koju je predstavio u svojoj knjizi prošle godine: ‘Ecce Homo-Jesus after two thousand years’ (Ecce Homo – Isus nakon dvije tisuće godine). U knjizi u biti odbacuje autoritativne izvore povijesnih događaja iz kojih se rodila naša kršćanska vjera. Ni jedna informacija onoga što je Isus rekao i napravio nije shvaćena doslovno i ozbiljno.

Ovo zanijekanje autentičnosti biblijskih zapisa nadbiskup izjavljuje u vrijeme kada je poznati švedski biblijski istraživač – koristeći sekularne načine istraživanja – pokazao upravo suprotno, imeno vjerodostojnost biblijskih zapisa. (Vidi tezu umirovljenog profesora Birger-a Gerhardsson-a  ‘Memory and Manuscript’ (Pamćenje i manuskript), 1961).

Činjenica da nadbiskup sam zaniječe ovo, čini da je to teže prihvatiti. Prefiks njegovoj tituli (tj. ’Arch’ in Archbishop (‘nad’ u nadbiskup) pretpostavlja da bi on, više od bilo koje druge osobe, trebao čuvati (episkopos) čistoću vjere i nezastranjeno propovijedanje evanđelja.

Napisao: Samuel Svensson, Pentekostalni pastor i kandidat za doktorat iz Novozavjetne egzegeze (Biblijski istraživač koiji objašnjava biblijske knjige).


Ako želite pogledati orginalni tekst na švedskom pritisnite ovdje (veličina dokumenta: 64 k)